Hormonlu sebze-meyvelerden, raf ömrü uzasın diye koruyucu madde eklenen gıdalardan dert yanmayan yok. Peki soframızı doğal besinlerle donatmak yeterli mi? Kozmetik, tekstil ve temizlik ürünlerinde de organik olanın peşine düşmek neden önemli? Bir ürünün bu özellikleri taşıyıp taşımadığından nasıl emin oluruz? Organik üretim ve tüketime dair merak edilenleri uzmanlarına danıştık, çok sağlam ipuçları aldık.
1. ORGANİK GIDA NEDİR?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2010’da hazırladığı ‘Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’ kapsamında belirlenen esaslara uygun şekilde üretilen her gıda organiktir. (Güneşin Aydemir)
◊ Sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir. Organik tarımda, üretim sürecinin tamamı kayıt altına alınır. Süreç sonunda ürüne, ‘üretimin organik tarım esaslarına uygun yapıldığı konusunda’ garanti sunan bir sertifika verilir. (Güneşin Aydemir)
◊ Sebze-meyvelerin yanına böceklerin kaçındığı bazı bitkileri dikmek, sarmısaktan elde edilen bir maddeyi böcek önleyici olarak kullanmak ya da solucanlardan gübre yapmak gibi pek çok biyolojik pestisit alternatifi var. Geleneksel tarım yapan köylülerimiz bu metotları çok kullanır. Peki neden bunlar yerine kimyasal gübre kullanıyorlar? Çünkü bu şekilde, az zamanda çok üretim yapıyor, daha fazla kâr elde ediyorlar.
◊ Sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir. Organik tarımda, üretim sürecinin tamamı kayıt altına alınır. Süreç sonunda ürüne, ‘üretimin organik tarım esaslarına uygun yapıldığı konusunda’ garanti sunan bir sertifika verilir. (Güneşin Aydemir)
◊ Sebze-meyvelerin yanına böceklerin kaçındığı bazı bitkileri dikmek, sarmısaktan elde edilen bir maddeyi böcek önleyici olarak kullanmak ya da solucanlardan gübre yapmak gibi pek çok biyolojik pestisit alternatifi var. Geleneksel tarım yapan köylülerimiz bu metotları çok kullanır. Peki neden bunlar yerine kimyasal gübre kullanıyorlar? Çünkü bu şekilde, az zamanda çok üretim yapıyor, daha fazla kâr elde ediyorlar. 1. ORGANİK GIDA NEDİR?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2010’da hazırladığı ‘Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’ kapsamında belirlenen esaslara uygun şekilde üretilen her gıda organiktir. (Güneşin Aydemir)
◊ Organik tarımda ürünlere sertifika veriliyor. Geleneksel
tarımda yeterli denetim yok; bilinçsiz ilaç ve gübre kullanımına bağlı
olarak çevre kirliliği ve üretilen gıdalarda kalıntı olma riski yüksek.
Oysa organik üretimde kimyasal kullanılmasına izin verilmiyor, tarım
kirlilik riski bulunmayan alanlarda yapılıyor.
3. GELENEKSEL TARIMLA ARASINDA NE FARKLAR VAR?◊ Organik tarımda ürünlere sertifika veriliyor. Geleneksel
tarımda yeterli denetim yok; bilinçsiz ilaç ve gübre kullanımına bağlı
olarak çevre kirliliği ve üretilen gıdalarda kalıntı olma riski yüksek.
Oysa organik üretimde kimyasal kullanılmasına izin verilmiyor, tarım
kirlilik riski bulunmayan alanlarda yapılıyor.◊ Organik üretilen gıdalar E vitamini, antioksidan, Omega 3
bakımından geleneksel gıdalara oranla daha zengin. Organik hayvancılıkta
hayvanlara acı veren (kuyruk, gaga kesme) veya hayvan refahını olumsuz
etkileyen uygulamalara (kafeste ve kapalı ortamda yetiştirme, meraya
çıkarmama, bağlama, zorla besleme, otlamaya izin vermeme) müsaade
edilmez.◊ Organik ürünler geleneksel ürünlere göre daha lezzetlidir, yapay katkı maddesi ve koruyucu içermez.