Balın Besin Değeri Bal içerisinde bulunan ana besinler glikoz ve fruktoz şeklindedir. Sağlığa faydalı olacak vitamin, protein, mineral ve enzim içerir. 20 gramlık bir balda şu besin değerleri yer alır:
Kalori: 58
Yağ: 0 gram
Karbonhidrat: 15.3 gram
Fruktoz: 8.4 gram
Glikoz: 6.9 gram
Protein: 0,08 gram
Su: 3,5 gram
Bal Nasıl Oluşur?
Bal arıları, gezinerek topladıkları çiçek nektarlarını kovanlarına taşırlar. Getirilen sıvıyı şurup haline dönüştüren işçi arılar petekte balı depolarlar. Petekler altıgen şeklinde kalıplaşmış balmumundan oluşur. İşçi arılar, nemi buharlaştırmak ve balı daha dayanıklı hale getirmek için kanat çırparlar. Petekten arıyı almak isteyen arıcılar, balı çıkarmak için farklı yöntemler kullanmaktadır. Bazı yöntemler sayesinde balmumu petekleri korunurken bazı yöntemlerde balı çıkarmak için mum eritilir.
Balın Faydaları Nelerdir?
İçeriğindeki besin kaynağı açısından zengin olmasa da bal, vücut için oldukça faydalı bir gıdadır. Antioksidan barındıran bal kalp sağlığı riskine karşı etkili bir besindir. Bunun yanından gribal enfeksiyonlarda, soğuk algınlığında kullanılır. Balın vücuda faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Vücudu iltihaptan korur
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
Öksürüğü önler
Bal, antibakteriyel ve antienflamatuar içermesinden dolayı öksürüğü bastırarak boğazın yumuşamasında etkili olur. Özellikle üst solunum enfeksiyonu yaşayan kişiler bal tüketimi sayesinde öksürüğü önleyebilmektedir. Bal çeşitleri arasında yer alan okaliptüs, narenciye balları akut gece öksürüğünü önleyici niteliği bulunur.
Hafızayı güçlendirir
Antioksidanlar, besinlerde yer alarak vücudu iltihaplanmaya karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bal, beyin fonksiyonlarını korumaya ve iyileştirmeye yarayan pinocembrin adı verilen antioksidan içerir. Böylelikle hafıza bozukluklarını önler
Gastrointestinal hastalıkları hafifletir
Bal, gastrointestinal hastalıkların etkisini hafifleyerek ishal gibi durumların önlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında bal, oral rehidrasyon tedavisinin de bir parçası olarak görülür.
Sofra şekeri yerine bal tercih edilir mi?
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır. Bunun yanında kötü LDL kolesterolü ve vücuttaki iltihabı da azaltmaya yardımcı olur. Fazla tüketim yapılırsa bal, kan şekerini yükseltebilir fakat bu sofra şekerinin yarattığı etkiden daha az olmaktadır. Sofra şekeri kadar etkileri olmasa da diyabeti olan kişilerin bal tüketimi konusunda dikkatli olması gerekir. Piyasadaki normal şurupla karıştırılmış ve şeker oranı yüksek bal ürünlerine dikkat ederek doğal bal tercih etmek oldukça önemlidir.

“Tellus ut elit telluctus.”

“Lorem ipsum dolor sit amet.”
Balın yan etkileri nelerdir?
Bal, öksürüğü önleyerek sıklıkla doğal tatlandırıcı yerine kullanılmaktadır. Bazı kişiler arı polenine ve balın içeriğindeki bileşenlere karşı hassasiyet gösterebilir. Nadiren görülüyor olsa da arı poleni alerjisi ciddi etkilere ve ölümcül yan etkilere sebep olabilir. Bal alerjisi şu semptomlarla ortaya çıkar:
Midede bulantı
Kilo kaybı
Astım semptomları
Bayılma
Kalp ritim düzensizliği
Aşırı terleme
“
Bal tüketmeden önce mutlaka uzman doktora danışarak bal ve arı polenine karşı alerjiniz olup olmadığını kontrol ettiriniz.
Kahvaltıların en sevileni, binlerce yıldır tatlandırıcı olarak kullanılan şifa deposu balın faydaları saymakla bitmiyor. B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
“
Uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Bal mineral, vitamin ve amino asitler içerdiği için kilonuzu korumanıza yardımcı olur ve obezite riskini azaltır.
- Bal, prebiyotiktir. Vücuttaki yararlı hücreleri arttırır.
- Cildi iyileştirir, kepeğe ve kaşınmaya iyi gelir.
- Alerjik semptomları azaltır.
- İçerisinde bazı kanser risklerini azaltacak flavonoidler barındırır.
- Boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir.
- Antibakteriyeldir.
- Enerji verir.